Šance pro návrh

Participativní rozpočet nazvaný ŠANCE PRO NÁVRH je projekt, který běží na suchdolské základní škole M. Alše druhým rokem. Je součástí participativního rozpočtu městské části Praha-Suchdol Trumf pro Suchdol, který je organizován městskou částí od roku 2017.

V ŠANCI PRO NÁVRH žáci suchdolské základní školy M. Alše sami navrhují a hlasují, který navržený nápad pro zlepšení veřejného prostoru na území Suchdola bude realizován. Celková částka na realizaci nápadů, kterou poskytne MČ Praha-Suchdol pro rok 2024, je 100.000,- Kč.


Návrhy, které byly schváleny a postupují do hlasování v dalším kole:

NávrhUmístění
DĚTSKÝ KOLOTOČkomunitní zahrada
HOUPAČKA PRO DOSPĚLÉdětské hřiště U Kruhovky
KULIČKOVÁ DRÁHAareál ZŠ M. Alše
PÍTKO A KRMTKO PRO PTÁČKYstromy na území Suchdola
MLŽÍCÍ SPRCHAkomunitní zahrada
VODNÍ ROZPRAŠOVAČareál ZŠ M. Alše
LEGÁLNÍ ZEĎ NA GRAFFITIareál oválu při ZŠ M. Alše

Hlasování o návrzích bude probíhat pro žáky 4. – 9. ročníků elektronicky formou ankety (v hodinách informatiky). Žáci 1. – 3. ročníků mají možnost vyjádřit se hlasováním v rámci tříd. Hlasování bude probíhat ve dnech 10. až 16. června 2024.


PRAVIDLA PARTICIPATIVNÍHO PROJEKTU ŠANCE PRO NÁVRH:

Máte dobrý nápad, jak obohatit prostředí veřejného prostoru na Suchdole? Chybí vám zde něco? Máte nápad, čím Suchdol vylepšit? Řekněte nám o tom – podejte návrh!

Zapojením do projektu ŠANCE PRO NÁVRH vám, žákům suchdolské základní školy, nabízíme příležitost, jak prostřednictvím participativního rozpočtování změnit Suchdol k lepšímu.

Pro zvě/ídavé: Slovo participativní je odvozeno od slova participace, což znamená podíl, účast. Participativní tedy znamená podílející se na něčem, účastnící se, spolupracující apod. Participativní projekt je přínosem pro dialog, sblížení a rozvoj smyslu pro sociální odpovědnost.

  • Jak dopadlo hlasování v projektu „Šance pro návrh“? Výsledky hlasování a pořadí vybraných projektů budou oznámeny do 24. 6. 2024 na webových stránkách městské části a základní školy, žáci s nimi budou seznámeni i dalšími obvyklými způsoby.
  • Realizace vítězných návrhů projektu ŠANCE PRO NÁVRH. Po vyhlášení výsledků hlasování v rámci projektu začne MČ Praha-Suchdol s realizací vítězných projektů. Realizovány budou vítězné návrhy dle pořadí umístění až do vyčerpání finančního rozpočtu projektu ŠANCE PRO NÁVRH, tj. do částky 100.000,- Kč.

ČASOVÝ HARMONOGRAM PROJEKTU „ŠANCE PRO NÁVRH“:

15. – 17. 4. 2024                   Představení projektu a vysvětlení pravidel žákům ZŠ

3. 5. 2024                              Termín podávání návrhů

31. 5. 2024                            Vyhlášení postupujících návrhů do hlasování

3. 6. 2024                              Začátek hlasování

16. 6. 2024                            Konec hlasování

24. 6. 2024                            Vyhlášení výsledků pořadí návrhů